Informatie over anesthesie

Binnenkort wordt u opgenomen in het Universitair Medisch Centrum Utrecht(UMC Utrecht) om een behandeling onder anesthesie te ondergaan op een operatiekamer of behandelkamer. 

Voorbereiding uitklapper, klik om te openen

Vóór de operatie krijgt u een afspraak op de anesthesie-polikliniek (Polikliniek voor Pre-Operatieve Screening). Dit is verplicht, omdat de anesthesioloog moet beoordelen of u gezond genoeg bent om de operatie te ondergaan en u krijgt uitleg over de anesthesie die u zult ondergaan. 

Voorbereiding op de operatie


Wat is nuchter zijn?

Zes uur voor de ingreep moet u stoppen met eten en het drinken van melkproducten en ‘ondoorzichtige vloeistoffen’ en de sondevoeding moet worden stop gezet. Als u ’s middags behandeld wordt, mag u tot 6 uur van tevoren een licht ontbijt eten. Dit lichte ontbijt mag alleen bestaan uit een boterham, beschuit, of cracker met zoet beleg, zoals jam of suiker.

Tot aan de ingreep mag u heldere vloeibare dranken zoals water, thee (met suiker, geen melk) of aanmaaklimonade blijven drinken. Wij adviseren u dit te blijven drinken, om te zorgen dat u vocht en suikers binnen blijft krijgen, voor een beter herstel na de ingreep. Sommige patiënten krijgen nog een drankje mee met extra suikers om 2 uur voor de operatie in te nemen, voor een beter herstel.

  • De operatie kan alleen plaatsvinden als u nuchter bent.
  • Bent u niet nuchter, dan is er een kans dat er tijdens de ingreep eten van uw maag in uw longen komt, wat ernstige gevolgen voor u heeft. Dit geldt ook als u een regionale anesthesie krijgt.
  • Bent u niet nuchter, dan zal de ingreep uitgesteld worden.
Waarom is goede nachtrust belangrijk?

Het is van belang dat u goed uitgerust bent op de dag van de ingreep. Mogelijk maakt u zich toch zenuwachtig of houdt de vreemde omgeving u uit uw slaap. Vraag in dat geval gerust om een slaaptablet aan de verpleegkundige. 

Sieraden, make-up en overige zaken

De ochtend van de ingreep vinden de laatste voorbereidingen plaats. U dient uw horloge en sieraden af te doen. U kunt uw kostbaarheden het beste in een kast bewaren die u kunt afsluiten. 

Overleg met de verpleegkundige of u uw eventuele gebitsprothese, bril, contactlenzen of gehoorapparaat meeneemt naar de operatieafdeling of behandelkamer. Verwijder make-up en nagellak aan uw handen en voeten. Het zuurstofgehalte wordt namelijk gemeten aan uw vingers of tenen en dit lukt niet als u nagellak op heeft. Soms is het nodig om de plek waar u behandeld wordt, te scheren. Tot slot krijgt u speciale operatiekleding aan.

Medicijnen stoppen of innemen?

U moet uw medicijnen innemen of juist stoppen zoals afgesproken op de polikliniek. U krijgt voor vertrek naar de operatiekamer/behandelkamer paracetamol. Soms krijgt u nog een tablet om angst te verminderen. De medicijnen mag u met een glas water innemen

Tijdens de operatie uitklapper, klik om te openen

  • aansluiten op bewakingsapparatuur en infuus

  • time-out: controle van gegevens

  • toedienen medicijnen (afhankelijk van type anesthesie)

  • de ingreep

Na de operatie uitklapper, klik om te openen

Als de ingreep klaar is, stopt de anesthesioloog met de toediening van de slaapmedicijnen en wordt u wakker als u algehele anesthesie had. Na de ingreep wordt u naar de verkoeverkamer of recovery (=uitslaapkamer) gebracht. Zodra de lichamelijke situatie het toelaat, wordt u teruggebracht naar de eigen verpleegafdeling. Soms is het nodig dat de patiënt gedurende langere tijd intensieve verzorging en bewaking nodig heeft. 

Ernstige complicaties door de anesthesie komen tegenwoordig zelden voor. Bij bepaalde ingrepen of ziektes is de kans op ernstige complicaties groter. Dit zal met de patiënt op de poli besproken worden.

Pijnbehandeling bij operaties

U wordt binnenkort geopereerd in het UMC in Utrecht. Het is belangrijk dat u na de operatie zo min mogelijk last heeft van pijn.

Pijn is onplezierig en pijn kan complicaties geven, zoals een longontsteking doordat u niet goed op hoest. Ook kan pijn, als deze lang blijft bestaan, chronisch worden. 

Pijnmeting uitklapper, klik om te openen

Ieder mens ervaart pijn op een andere manier. U bent de enige die kan vertellen of u pijn heeft en hoe erg die pijn is. Na de operatie vraagt de verpleegkundige regelmatig aan u om de pijn een getal te geven tussen 0 en 10, 0 is geen pijn en 10 is de ergst denkbare pijn. U geeft twee cijfers: één score in rust en één tijdens hoesten of bewegen, als dat relevant is. U kunt nooit een verkeerd cijfer geven, pijn is immers een persoonlijke ervaring.

Schaal die loopt van 0 geen pijn tot 10 ergst denkbare pijn

Bij de cijfers 1 t/m 3 nemen we aan dat de pijn draaglijk is en gaat u eventueel door met de voorgeschreven pijnmedicatie. Bij het cijfer 4 of hoger overlegt de verpleegkundige met u over extra pijnmedicatie.

Pijnbehandeling uitklapper, klik om te openen

Na de operatie krijgt u pijnstillers (paracetamol) op vaste tijden toegediend. Dat kan zijn in de vorm van tabletten, zetpillen of via het infuus. Het innemen van pijnstillers op vaste tijden kan pijn voorkomen en is de basis van de pijnbehandeling.

Extra pijnstillers

Als de pijnstillers op vaste tijden niet voldoende zijn, dan kunnen extra pijnstillers toegediend worden in de vorm van diclofenac (voltaren), ibuprofen of celebrex. Er zijn mensen die deze medicijnen niet mogen hebben. Er worden dan alternatieven gezocht. Als de pijnstillers onvoldoende werken, dan krijgt u opiaten voorgeschreven. Wij schatten al tevoren in of dit nodig is. Bij bepaalde operaties is een lokale verdoving van een arm of been of een ruggenprik (epiduraal) mogelijk als extra pijnstilling. Dit wordt tevoren met de patiënt op de preoperatieve screeningspoli besproken.

Belangrijk uitklapper, klik om te openen

U moet niet wachten met het melden van opkomende of niet acceptabele pijn. Hoe langer u wacht, hoe moeilijker het wordt de pijn te bestrijden. Ook is het van belang dat u meldt als de pijnstillers niet of onvoldoende werken. Dan nemen wij passende maatregelen.