Immunotherapie
Flow-residumeting
U heeft een afspraak voor een flow-residumeting. Dit onderzoek is nodig om te onderzoeken hoe u plast en wat de sterkte van de plasstraal is.
Voorbereiding
Hoe zorg ik voor een volle blaas?
Het is belangrijk om met een volle blaas naar de polikliniek te komen. Dit houdt in dat u een paar uur voorafgaande aan uw afspraak moet proberen uw plas op te houden. Om zeker te zijn van een volle blaas kunt u de laatste paar uren voor uw afspraak veel gaan drinken. Lukt het niet om een met een volle blaas te komen, kom dan een uur eerder dan uw afspraaktijd zodat u op de polikliniek extra kunt drinken. Eventueel begint u al met drinken als u onderweg bent naar de polikliniek en drinkt u nog wat terwijl u in de wachtkamer op uw afspraak wacht. Wanneer u flinke aandrang krijgt om te plassen kunt u zich melden bij de verpleging voor de flowmeting.
Tijdens het onderzoek uitklapper, klik om te openen
Het onderzoek bestaat uit twee delen: flowmeting en residumeting. De flowmeting meet de plasstraal, de residumeting wordt gedaan om te onderzoeken of u uw blaas leeg plast. Het onderzoek vindt plaats op de polikliniek urologie.
-
Plassen op speciaal toilet
-
Echo op de onderbuik
-
Uitslag van het onderzoek
Lees meer in de patiëntfolder
Na het onderzoek uitklapper, klik om te openen
De flow- en residumeting vindt in het algemeen plaats voor uw bezoek aan de arts. Tijdens het bezoek bespreekt u de uitslag van het onderzoek met uw arts.
Lees meer in de patiëntfolderInformatie over anesthesie
Binnenkort wordt u opgenomen in het Universitair Medisch Centrum Utrecht(UMC Utrecht) om een behandeling onder anesthesie te ondergaan op een operatiekamer of behandelkamer.
Voorbereiding uitklapper, klik om te openen
Vóór de operatie krijgt u een afspraak op de anesthesie-polikliniek (Polikliniek voor Pre-Operatieve Screening). Dit is verplicht, omdat de anesthesioloog moet beoordelen of u gezond genoeg bent om de operatie te ondergaan en u krijgt uitleg over de anesthesie die u zult ondergaan.
Voorbereiding op de operatie
Wat is nuchter zijn?
Zes uur voor de ingreep moet u stoppen met eten en het drinken van melkproducten en ‘ondoorzichtige vloeistoffen’ en de sondevoeding moet worden stop gezet. Als u ’s middags behandeld wordt, mag u tot 6 uur van tevoren een licht ontbijt eten. Dit lichte ontbijt mag alleen bestaan uit een boterham, beschuit, of cracker met zoet beleg, zoals jam of suiker.
Tot aan de ingreep mag u heldere vloeibare dranken zoals water, thee (met suiker, geen melk) of aanmaaklimonade blijven drinken. Wij adviseren u dit te blijven drinken, om te zorgen dat u vocht en suikers binnen blijft krijgen, voor een beter herstel na de ingreep. Sommige patiënten krijgen nog een drankje mee met extra suikers om 2 uur voor de operatie in te nemen, voor een beter herstel.
- De operatie kan alleen plaatsvinden als u nuchter bent.
- Bent u niet nuchter, dan is er een kans dat er tijdens de ingreep eten van uw maag in uw longen komt, wat ernstige gevolgen voor u heeft. Dit geldt ook als u een regionale anesthesie krijgt.
- Bent u niet nuchter, dan zal de ingreep uitgesteld worden.
Waarom is goede nachtrust belangrijk?
Het is van belang dat u goed uitgerust bent op de dag van de ingreep. Mogelijk maakt u zich toch zenuwachtig of houdt de vreemde omgeving u uit uw slaap. Vraag in dat geval gerust om een slaaptablet aan de verpleegkundige.
Sieraden, make-up en overige zaken
De ochtend van de ingreep vinden de laatste voorbereidingen plaats. U dient uw horloge en sieraden af te doen. U kunt uw kostbaarheden het beste in een kast bewaren die u kunt afsluiten.
Overleg met de verpleegkundige of u uw eventuele gebitsprothese, bril, contactlenzen of gehoorapparaat meeneemt naar de operatieafdeling of behandelkamer. Verwijder make-up en nagellak aan uw handen en voeten. Het zuurstofgehalte wordt namelijk gemeten aan uw vingers of tenen en dit lukt niet als u nagellak op heeft. Soms is het nodig om de plek waar u behandeld wordt, te scheren. Tot slot krijgt u speciale operatiekleding aan.
Medicijnen stoppen of innemen?
U moet uw medicijnen innemen of juist stoppen zoals afgesproken op de polikliniek. U krijgt voor vertrek naar de operatiekamer/behandelkamer paracetamol. Soms krijgt u nog een tablet om angst te verminderen. De medicijnen mag u met een glas water innemen
Tijdens de operatie uitklapper, klik om te openen
-
aansluiten op bewakingsapparatuur en infuus
-
time-out: controle van gegevens
-
toedienen medicijnen (afhankelijk van type anesthesie)
-
de ingreep
Na de operatie uitklapper, klik om te openen
Als de ingreep klaar is, stopt de anesthesioloog met de toediening van de slaapmedicijnen en wordt u wakker als u algehele anesthesie had. Na de ingreep wordt u naar de verkoeverkamer of recovery (=uitslaapkamer) gebracht. Zodra de lichamelijke situatie het toelaat, wordt u teruggebracht naar de eigen verpleegafdeling. Soms is het nodig dat de patiënt gedurende langere tijd intensieve verzorging en bewaking nodig heeft.
Ernstige complicaties door de anesthesie komen tegenwoordig zelden voor. Bij bepaalde ingrepen of ziektes is de kans op ernstige complicaties groter. Dit zal met de patiënt op de poli besproken worden.