Echografie punctie algemeen

U heeft in overleg met uw arts besloten om een echogeleide punctie uit te laten voeren. Met dit onderzoek haalt de radioloog of gespecialiseerd laborant cellen of een stukje weefsel weg om te onderzoeken in het laboratorium. 

Let op: er is mogelijk een voorbereiding voor dit onderzoek. 

Voorbereiding

  • Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen, neem dan contact op met uw behandelend arts
    Soms moeten de bloedverdunnende medicijnen een aantal dagen gestopt worden of wordt voor een andere dosering gekozen.
  • Overige medicijnen (niet bloedverdunnend) mag u gewoon innemen met een glaasje water.
  • Afhankelijk van de plek waar geprikt wordt, kan het zijn dat u twee uur voor het onderzoek niet mag eten en tot aan het onderzoek alleen helder vloeibaar mag drinken. Uw aanvragend arts bespreekt voorafgaand aan het onderzoek met u of dit noodzakelijk is.
Lees meer in de patiëntfolder

Tijdens het onderzoek uitklapper, klik om te openen

Het is mogelijk dat uw begeleider(ster) bij het onderzoek aanwezig is. U kunt dit overleggen met de medewerker die u uit de wachtruimte ophaalt.

Punctie

Voor de punctie maakt de radioloog of gespecialiseerd laborant uw huid schoon met desinfecterende vloeistof. Voor het opzuigen van cellen en/of vocht gebruiken we een dunne naald. Hiermee zuigen we twee a drie keer cellen op uit de schildklier of afwijkende lymfeklier. Omdat een verdovingsprik hetzelfde voelt als de prik voor deze punctie, krijgt u geen verdovingsmiddel. 

Biopt

Als de radioloog een stukje weefsel bij u afneemt, verdoven we de punctieplaats wel. Het afnemen van een stukje weefsel noemen we ook wel een biopt. Met behulp van de echobeelden neemt de radioloog via uw huid ten minste twee biopten. 

De duur van het onderzoek
In de meeste gevallen duurt het onderzoek een half uur tot een uur. Dit hangt samen met de vraagstelling en het verloop van het onderzoek. 

Lees meer in de patiëntfolder

Na het onderzoek uitklapper, klik om te openen

Het kan zijn dat u ter observatie 4 uur platte bedrust op de verpleegafdeling nodig hebt, dit hangt af van de plek waar u geprikt bent. Uw arts bespreekt voor het onderzoek met u of dit nodig is. 

  • Tot 24 uur na de punctie moet u rustig aan doen, niet zwaar tillen en niet sporten. 
  • U kunt na de punctie gewoon autorijden. 

De uitslag

  • Het verzamelde celmateriaal gaat naar het laboratorium voor onderzoek. Het duurt enkele dagen voordat de laboratoriumuitslag bekend is.
  • De radioloog beoordeelt de beelden na afloop van het onderzoek en maakt een verslag. Dit verslag wordt naar de arts gestuurd die het onderzoek voor u heeft aangevraagd. Deze arts bespreekt de definitieve uitslag met u.
Lees meer in de patiëntfolder