Behandeling met Samarium

U krijgt een behandeling met radioactief Samarium-153-EDTMP (hierna Samarium genoemd). Deze behandeling vindt plaats bij patiënten met pijnlijke uitzaaiingen in de botten. Dit is een palliatieve behandeling, dat wil zeggen dat de pijnklachten verminderen. Het leidt niet tot genezing.

Voorbereiding uitklapper, klik om te openen

Voorbereiding op de behandeling met samarium

  • Voorafgaande aan de therapie bloed laten afnemen bij het laboratorium, receptie 25

  • Graag uw medicijnen en medicijnlijst meenemen

  • Contactlenzen kunt u blijven dragen, maar vanwege de droge lucht raden wij u aan ook een bril mee te nemen

  • Graag een setje extra of oude kleding meenemen vanwege risico op tijdelijke radioactieve besmetting

Nadat bij u Samarium is toegediend kan een klein deel hiervan via urine of transpiratievocht in uw kleding komen. Het is verstandig dat u extra of oude kleding meeneemt in verband met een tijdelijke besmetting van de kleding met radioactief Samarium. Bij besmetting van de kleding blijft deze ongeveer 3 maanden achter op de afdeling om “uit te stralen”. Hierna kunt u de kleding weer ophalen. Het wordt aangeraden om oude kleding mee te nemen, die u na afloop kunt weggooien. Door de verpleegkundige van de stralingsunit oncologie wordt de gedragen kleding gecontroleerd voor u deze weer mee naar huis mag nemen. Dit risico bestaat ook voor uw persoonlijke bezittingen (bijvoorbeeld een boek) dat u meeneemt tijdens de behandeling, houdt u hier rekening mee.

Lees meer in de patiëntfolder

Tijdens behandeling uitklapper, klik om te openen

De behandeling is eenvoudig en pijnloos. Het radioactieve Samarium krijgt u via een infuusnaald in een bloedvat toegediend. Niet al het toegediende radioactieve Samarium wordt door de skeletmetastasen opgenomen. Een gedeelte hiervan verlaat het lichaam via de urine. Dit gebeurt vooral in de eerste 12 uur. Om verspreiding van de radioactiviteit tegen te gaan wordt u voor deze behandeling kortdurend (1 dag) in het ziekenhuis opgenomen. U hoeft in principe ’s nachts niet te blijven.

De duur van de opname bedraagt 1 dag. U mag acht uur na de therapie weer naar huis. U wordt opgenomen op een eenpersoons kamer met eigen douche, toilet, en een tablet met televisie en internet. Om verspreiding van de radioactiviteit tegen te gaan, mag u gedurende de opname uw kamer niet verlaten, en mag er geen bezoek komen. Nadere informatie krijgt u van de verpleegkundige.

Bij toiletbezoek moet u altijd zittend plassen en u moet steeds toiletpapier gebruiken. De handen moeten indien mogelijk op het toilet worden gewassen, zodat deurknoppen, etc. zo schoon mogelijk blijven. Het water dat u (douche, toilet en wastafel) gebruikt, wordt in speciale tanks opgevangen. Omdat vooral de urine radioactiviteit bevat, is het belangrijk dat er niets naast het toilet komt. De heren worden verzocht om zittend te urineren. Na het toilet bezoek zorgt u voor een goede handhygiëne.

Medische verantwoordelijkheid en reanimatiebeleid

De medische verantwoordelijkheid tijdens uw opname is in handen van specialisten van de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Door de radioactiviteit is de verpleegkundige zorg beperkt, omdat de verpleegkundigen dagelijks met patiënten omgaan, zijn zij volgens de kernenergiewet verplicht om:

  • Enige afstand te houden van de patiënt.
  • De tijd in aanwezigheid van de patiënt zo kort mogelijk te houden.

Tijdens de opname wordt u in ieder geval gezien door een arts. Hij/zij bespreekt met u alle relevante zaken voor de opname en de behandeling. Daarbij hoort ook een gesprek over het zogenaamde ‘reanimatiebeleid’. U bepaalt samen met de arts wat er gedaan moet worden bij een plotselinge onverwachte hartstilstand. Dit kan bij iedereen gebeuren en staat helemaal los van deze behandeling, maar omdat het ziekenhuis groot is, met veel patiënten, gebeurt het wel af en toe. Het is dan ook belangrijk om dat vooraf met iedereen te bespreken.

U zult daarbij geneigd zijn om te denken dat reanimeren altijd zinvol is, maar dat is helaas niet altijd het geval. Reanimatie bij ernstig zieke patiënten is vrijwel nooit succesvol en leidt vaak tot onnodig veel extra lijden. Dat wil meestal zeggen een langdurig verblijf op een intensive care zonder uitzicht op enige verbetering.

In het geval van ernstige ziekte is het daarom raadzaam om met een arts afspraken hierover te maken. Meestal gaat het dan om de afspraak om bij acute hartstilstand niet te reanimeren. Een en ander zal met u besproken worden. Als er niets met u besproken wordt betekent dat automatisch dat alles, inclusief reanimeren, gedaan wordt.

Lees meer in de patiëntfolder

Na de behandeling uitklapper, klik om te openen

Het is belangrijk onderstaande leefregels gedurende 1 week na therapie op te volgen!

De radioactieve stof verlaat voornamelijk via de urine het lichaam. Dit gebeurt vooral in de eerste 12 uur na de toediening. Na het toilet bezoek zorgt u voor een goede handhygiëne, de heren worden verzocht om zittend te urineren. Wanneer u naar huis gaat is nog niet alle radioactiviteit uit uw lichaam verdwenen. Hierdoor kunt u andere personen aan straling blootstellen. Dit brengt weliswaar geen direct gevaar met zich mee, maar de hoeveelheid straling moet zo klein mogelijk zijn. De omgang met zwangere vrouwen en kinderen t/m 10 jaar moet u de eerste week na ontslag zoveel mogelijk vermijden.

Omdat uw kleding besmet kan raken met de radioactiviteit, is het noodzakelijk dat u extra of oude kleding meeneemt in verband met een tijdelijke besmetting van de kleding met radioactief Samarium. Bij besmetting van de kleding blijft deze 12 weken achter op de afdeling om “uit te stralen”. Hierna kunt u de kleding weer ophalen.

Het wordt aangeraden om oude kleding mee te nemen, die u na afloop kunt weggooien. Door de verpleegkundige van de Zorg Unit Beeld wordt de gedragen kleding gecontroleerd voor u deze weer mee naar huis mag nemen. Dit risico bestaat ook voor uw persoonlijke bezittingen (bijvoorbeeld een boek) die u meeneemt tijdens de behandeling. Houdt u hier rekening mee. Uw telefoon en/of tablet kunt u eventueel in huishoudfolie wikkelen om besmetting te voorkomen.

Overlijden na behandeling

Indien u onverhoopt komt te overlijden binnen 2 weken na deze behandeling, kan uw uitvaartondernemer vragen hebben over deze behandeling. Er kan dan telefonisch contact worden opgenomen met de afdeling Radiologie (telefoonnummer 088 75 588 18).

Lees meer in de patiëntfolder