Uw afspraak op de polikliniek Verloskunde

Van harte gefeliciteerd met uw zwangerschap! 

Welkom op de polikliniek Verloskunde van het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ). Onze polikliniek is gevestigd in het WKZ. Hier leggen wij u uit wat u gedurende de zwangerschap van ons kunt verwachten.

Het WKZ Geboortecentrum levert met name met een medische indicatie. Het WKZ Geboortecentrum is onderdeel van Verloskundig Samenwerkingsverband ‘Alliant’, waarin verschillende zorgverleners (verschillende verloskundigen praktijken, neonatologen, kraamorganisaties, gynaecologen, klinisch verloskundigen) samenwerken om u de juiste zorg op het juiste moment op de juist plek te leveren.

Het WKZ Geboortecentrum is onderdeel van  het UMC Utrecht, een academisch ziekenhuis. Dit betekent dat het WKZ Geboortecentrum – naast de zorg voor de patiënt – ook een opleidingstaak heeft. Tijdens de controles kan het dus voorkomen dat een student geneeskunde of student verloskunde aanwezig is. Mocht u hier bezwaar tegen hebben, kunt u dit bij uw zorgverlener aangeven. 

Belangrijk als voorbereiding op uw eerste afspraak:

In het patiëntenportaal heeft u toegang tot uw medisch dossier en een vragenlijst. 

Het is zeer belangrijk dat u als voorbereiding op uw eerste afspraak de vragenlijst alvast invult. 

De verloskundige of arts neemt deze vragenlijst met u door en zal nog aanvullende vragen stellen. 

Naast deze vragenlijst wordt na 30 weken uw bevalplan ook op het portaal open gezet om door u in te vullen. Hier hoort u t.z.t. nog van.

Tijdens de eerste afspraak komen, indien u dit wenst,  de mogelijkheden voor prenatale onderzoeken ter sprake. Via deze link kunt u zich goed voorbereiden op dit gesprek: https://www.pns.nl

En verder is het raadzaam door te lezen:

Als u überhaupt meer informatie zou willen hebben over uw zwangerschap verwijzen we u graag naar onze internet site van het Wilhelmina kinderziekenhuis voor meer informatie: https://www.hetwkz.nl/nl/digitale-informatiefolders.

Zorgpaden uitklapper, klik om te openen

Als u ongeveer 8 weken zwanger bent vindt de eerste zwangerschapscontrole plaats, het zogenaamde startgesprek. Dit gesprek wordt door een (klinisch) verloskundige uitgevoerd.  Voorafgaand of tijdens deze afspraak wordt ook de eerste echo gemaakt. 

Tijdens de tweede controle wordt het beleid voor uw zwangerschap met u besproken door de klinisch verloskundige of de arts, en het zorgpad met u vastgesteld. Een zorgpad wil zeggen dat we voor u een reeks afspraken over een langere periode op een vaste dag  in de week vastleggen. Deze afspraken ontvangt u schriftelijk thuis nadat u voor de tweede keer op de polikliniek bent geweest. Gedurende uw zwangerschap streven wij naar een of twee vaste zorgverleners. Indien nodig zullen enkele consulten bij de gynaecoloog plaatsvinden.  

Bloedonderzoek uitklapper, klik om te openen

In Nederland is het gebruikelijk om bij alle zwangeren in het begin van de zwangerschap bloedonderzoek te doen. Bij elke zwangerschap wordt bloed onderzocht op de bloedgroep, Rhesusfactor, antistoffen tegen bloedgroepen, uw ijzergehalte in het bloed (ofwel bloedarmoede), glucose (suikerwaarde) en 3 testen op (seksueel) overdraagbare aandoeningen, namelijk lues, hepatitis B en HIV. Dit gebeurt alleen met uw toestemming. U kunt aangeven wanneer u onderdelen van het onderzoek achterwege wilt laten. De uitslag van het onderzoek krijgt u bij het volgende consult, tenzij u dit anders heeft afgesproken.

Wij hopen u hiermee voldoende voorbereid te hebben op uw eerste controle met nogmaals het verzoek de vragenlijst op het portaal in te vullen. Uw verloskundige of gynaecoloog zal u tijdens de controles meer mondelinge en schriftelijke informatie geven.

Wij wensen u een hele goede zwangerschap toe!

Uw zorgverleners: wie doet wat?

U bent onder behandeling van het WKZ Geboortecentrum, onderdeel van het UMC Utrecht. Binnen deze afdeling zijn verschillende zorgverleners bij uw behandeling betrokken. Daarnaast is het UMC Utrecht een opleidingsziekenhuis, waardoor u tijdens uw behandeling in aanraking kunt komen met zorgverleners in opleiding. Hieronder volgt een korte beschrijving over welke rol deze verschillende zorgverleners voor u kunnen vervullen.

De regievoerend arts of regievoerder uitklapper, klik om te openen

In het UMC Utrecht vinden wij het belangrijk dat u altijd een aanspreekpunt heeft gedurende uw behandeling. Wanneer u vragen heeft over uw behandeling, is de regievoerend arts uw aanspreekpunt. Tevens komt het geregeld voor dat zorgverleners en/of medisch specialisten van andere afdelingen of ziekenhuizen (met uw toestemming) over uw  behandeling willen overleggen. De regievoerend arts treedt dan voor u op als aanspreekpunt. Daarnaast kunt u bij uw regievoerend arts terecht als u tegen problemen aanloopt in het zorgproces. De regievoerend arts is altijd een gynaecoloog. Uw regievoerend arts is niet altijd aanwezig tijdens uw opname of bevalling. De meeste afspraken rondom uw opname maakt u met een zaalarts of supervisor (de dienstdoende gynaecoloog). Gedurende uw bevalling wordt u meestal begeleid door een verloskundige. Het is dus mogelijk dat u uw regievoerend gynaecoloog nog niet zelf heeft ontmoet. Mocht u behoefte hebben aan een gesprek met uw regievoerend arts dan vragen wij u dat aan te geven bij de aanwezige zorgverleners.

Bij afwezigheid van uw regievoerder zal de superviserend gynaecoloog de taak van uw regievoerend arts waarnemen.

De supervisor uitklapper, klik om te openen

De supervisor is een gynaecoloog die toezicht houdt op een afdeling. Op de afdeling verloskunde is er overdag zowel een supervisor aanwezig op de polikliniek als in de kliniek (afdeling voor opgenomen patiënten). Tevens is er buiten kantoortijden (24u per dag) altijd een gynaecoloog in het ziekenhuis aanwezig.

Gedurende uw behandeling is de supervisor altijd verantwoordelijk voor uw zorgproces. De meeste patiënten komen tijdens hun opname of bevalling niet persoonlijk in aanraking met de supervisor.

De zaalarts uitklapper, klik om te openen

De zaalarts binnen verloskunde is een afgestudeerd arts die werkzaam is op de zwangeren-afdeling. Vaak is de zaalarts in opleiding tot gynaecoloog, ook wel AIOS genoemd. AIOS staat voor Arts In Opleiding tot Specialist. Omdat een zaalarts nog geen gynaecoloog is, werkt deze onder verantwoordelijkheid van een supervisor (dienstdoend gynaecoloog).

De zaalarts is iedere dag aanwezig op de afdeling en regelt de lopende zaken voor u, bijvoorbeeld het langslopen tijdens de visite en beoordelen van aanvullend onderzoek (bijvoorbeeld bloedonderzoek).

De klinisch verloskundige uitklapper, klik om te openen

De klinisch verloskundige werkt onder verantwoordelijkheid van de supervisor. In veel gevallen is zij de eerste medisch zorgverlener die u in het ziekenhuis ziet. Zij is opgeleid als verloskundige en is bevoegd om poliklinische en klinische werkzaamheden te verrichten. Zij begeleidt zwangerschappen, bevallingen en kraambedden met een medische indicatie binnen het WKZ Geboortecentrum.

De verpleegkundige & kraamverzorgende uitklapper, klik om te openen

De verpleegkundige of de kraamverzorgende zal voor u vaak het eerste contactpersoon zijn tijdens uw verblijf in het Geboortecentrum. De verpleegkundigen en kraamverzorgenden zijn verantwoordelijk voor de dagelijkse zorg en afstemming met de andere zorgverleners.

Heeft u nog vragen naar aanleiding van deze brief? Stel ze gerust aan uw zorgverleners.