Glucose Tolerantie Test bij zwangeren
Wij hebben voor u een afspraak gemaakt voor een orale Glucose Tolerantie Test (oGTT). Dit is een onderzoek waarmee kan worden vastgesteld of u mogelijk (zwangerschaps-)diabetes heeft. Uw arts of verloskundige heeft u uitgelegd waarom dit onderzoek aan u is geadviseerd.
Voorbereiding
Om het onderzoek goed te kunnen uitvoeren dient u zich nuchter in het WKZ te melden.
Triage afdeling verdieping 2.
U mag plaatsnemen in het zitje waar u zich kan melden via de witte bel op de muur.
De avond voor de test:
- Mag u vanaf 22.00 uur ’s avonds niets meer eten
- Mag u vanaf 22.00 uur ’s avonds geen dranken waar suiker inzit of melk drinken
- U mag nog wel water of thee zonder suiker drinken
Tijdens het onderzoek uitklapper, klik om te openen
Er wordt eerst een buisje bloed afgenomen. Vervolgens krijgt u twee flesjes glucosewater (suiker), die u helemaal moet opdrinken. Na twee uur wordt er nog een keer bloed afgenomen. Voor dit onderzoek is het van belang dat dit in rust plaats vindt. Op de afdeling krijgt u een bed toegewezen. Na het onderzoek kunt u naar huis, of vinden er aansluitend polikliniek afspraken plaats.
Aandachtspunten
- In verband met de tijdsduur van het onderzoek is het niet wenselijk om kinderen mee te nemen.
- Het is belangrijk dat u rust neemt tijdens het onderzoek: neem eventueel een boek/tijdschrift/ipad mee voor eventuele afleiding.
- Na de tweede bloedafname mag u weer eten en drinken. Wij adviseren u om eten en drinken mee te nemen.
Na het onderzoek uitklapper, klik om te openen
Uitslag onderzoek
- 2 x per week worden de uitslagen van de oGTT beoordeeld door een gynaecoloog.
- Op dinsdag of vrijdag (afhankelijk van de dag waarop uw onderzoek heeft plaats gevonden) zal een doktersassistente van de polikliniek met u telefonisch contact opnemen over de uitslag.
- Bij een afwijkende uitslag van de oGTT zal de doktersassistente met u een afspraak maken voor verdere uitleg. U krijg dan een bloedsuikermeter zodat u enkele keren per dag uw bloedsuiker kunt meten. U krijgt daarnaast adviezen over welke aanpassingen u kan doen in het eten en drinken. Ook volgt een afspraak bij de diabetoloog en diabetesverpleegkundige.
Extra informatie over zwangerschapsdiabetes
Bij zwangerschapsdiabetes is er tijdelijk teveel suiker in uw bloed. Dit is niet goed voor de baby omdat de baby dan te groot kan worden, na de geboorte een te lage bloedsuiker kan krijgen of na de geboorte geel kan worden. Uw baby heeft minder kans op deze problemen als de bloedsuiker goed onder controle is. Dit kan meestal met aanpassingen in het dieet en soms zijn medicijnen nodig. Meestal is zwangerschapsdiabetes direct na de bevalling over. Vaak merkt u zelf niet dat u zwangerschapsdiabetes hebt, daarom krijgen zwangeren met een hoger risico op zwangerschapsdiabetes een oGTT. Op de website: www.degynaecoloog.nl kunt u onder het item ‘zwangerschapsdiabetes’ betrouwbare informatie vinden.
Vragen?
Bij vragen kunt u terecht bij de doktersassistenten op de polikliniek Verloskunde, te bereiken via; 088-75 540 10.